Blog

Wandelen om je gezondheid te verbeteren

Als je iets voor je gezondheid wilt doen, hoef je niet per se meteen de sportschool in te duiken. Er zijn legio manieren om je gezondheid te verbeteren. Wandelen bijvoorbeeld! Lekker een half uurtje door de stad heen slenteren of zoek de natuur op! Nederland heeft prachtige wandelpaden! Hier volgen 5 gezondheidsvoordelen van wandelen. 

1. Wandelen houdt de spieren en botten sterk en soepel. 

Door regelmatig minimaal een half uur te wandelen bevorder je de groei van kraakbeen. Dit is het elastische laagje tussen je botten wat normaliter afneemt naarmate we ouder worden. Het regelmatig belasten van de botten en spieren zorgt ervoor dat ze sterker worden. Hierdoor vermindert de kans op botontkalking (osteoporose). 

2. Wandelen is goed voor hart en bloedvaten

Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je minimaal een half uurtje per dag wandelt, het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt. Bij één keer in de week een uurtje wandelen neemt het risico op hartproblemen af met 50 %.

3. Wandelen is goed voor je longen 

Door veel te wandelen leren de longen meer zuurstof op te nemen, vooral als je in een flink tempo loopt. Je krijgt dus een algehele betere conditie van.

4. Wandelen verlaagt het risico op diabetes

Wanneer je regelmatig wandelt verminderd het risico op diabetes type 2 met meer dan 50%! En natuurlijk is het ook goed voor de vetverbranding wat tot gewichtsverlies kan leiden. Loop ontspannen en rechtop. Zorg voor goed schoeisel. In de sport webshop reviews kun je lezen wat klanten vinden van de verschillende soorten sportschoenen.

5. Wandelen is goed voor de geestelijke gezondheid

Bewezen is dat mensen die lichamelijk en geestelijk actief blijven minder kans op alzheimer hebben. Na een half uurtje wandelen nemen de stress fenomenen af. Dit heeft allerlei positieve reacties tot gevolg; je wordt er vrolijker van (helpt tegen depressie), je darmen werken beter, je slaapt beter, en hebt een verminderde kans op verschillende soorten kanker. 

Hoeveel moet je wandelen?

Hoe meer je wandelt, des te gezonder. Maar een half uur per week is al een prima begin. 

Het maakt in principe niet zoveel uit hoe ver je wandelt. Net als bij het begin van alle activiteiten kun je het beste langzaam beginnen. Ga een blokje om, en loop iedere week een blokje verder. Gewoon een rustig tempo is prima! Normale passen nemen. Regent het? Kijk bijvoorbeeld op trekking reviews welke outdoor kleding er te verkrijgen is en wat de andere wandelaars ervan vinden. 

Op het internet kun je tegenwoordig allerlei gratis Apps downloaden die bijvoorbeeld je stappen tellen, of je calorieverbruik. Hiermee kun je jezelf stimuleren om iedere dag een bepaald aantal stappen te maken. 

Zoek een wandelpartner! Zo ben je minder geneigd een keertje over te slaan, en het is nog gezellig ook!