Uncategorized

Waarom voetbal de meest populaire sport is ter wereld

Vraag een jongetje op de basisschool wat hij wil worden en negen van de tien keer is het antwoord hetzelfde: “Profvoetballer”. Het is dan ook niet voor niets de meest voorkomende sport onder de mannen ter wereld. Ook onder de vrouwen wordt voetbal een steeds populairdere sport. In Nederland is dit pas echt begonnen sinds het winnen van het vrouwenvoetbal ek in 2017. Maar wat is er nou echt zo leuk aan de sport? Gaat het alleen om scoren en winnen of zijn het de sociale contacten die de sport zo populair maken?

De ontspanning

Allereerst is het de ontspanning die voetbal geeft. Omdat je meestal met vrienden in een team speelt en er dus ruimte is voor een tussentijds lolletje, is het een onderbreking van de werk of schoolweek. Doordat er tussentijds een grapje gemaakt kan worden hangt er een ontspannen sfeer in de groep en is er geen sprake van prestatiedruk, die je misschien wel ervaart op werk of school. Daarnaast ben je tijdens een wedstrijd nergens anders mee bezig dan met het proberen te scoren in het voetbaldoel van de tegenpartij.

Het groepsgevoel

Samenhangend met het ontspannen dat voetbal brengt, is het groepsgevoel. Voetbal is de grootste en meest beoefende sport ter wereld. Het spelen met je vrienden versterkt de onderlinge band. Daardoor krijg je extra motivatie om te voetballen. Maar het gaat niet alleen om het voetballen zelf, maar ook om de momenten dat je niet bezig bent met sporten. De gesprekken voorafgaand van de wedstrijden en de derde helft.

Conditie opbouwen

Ten derde de meest voor de hand liggende reden, conditie. Als je iedere zaterdag 90 minuten lang achter een bal aan wil kunnen rennen, moet je ook een beetje fit zijn. Met doordeweeks trainen en de juiste oefeningen zorg je ervoor dat je een goede conditie opbouwt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het positiespel, waar je geen moment stil kan staan. Hier heb je buiten voetbal natuurlijk ook veel profijt van.

Scoren

Laten we vooral scoren niet vergeten. Vraag een spits wat het leukste aan voetbal is en ze zullen allen hetzelfde zeggen. Namelijk het gevoel wat je krijgt wanneer een voetbal het doelnet van een voetbaldoel van de tegenpartij binnen wordt geknald. Met scoren komen bijna al de bovenstaande voordelen samen. Ook de verdedigers genieten mee van het gevoel, je hebt het uiteindelijk samen gedaan. Dan is het groepsgevoel in zijn piek. Het gevoel van de endorfine en adrenaline die dan door je lijf gieren, is onbeschrijfelijk.